Beyşehir Ziraat Odası

ZOBİS
Beyşehir Ziraat Odası > Haberler > Yağışlar Ekinlerin ve Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Yağışlar Ekinlerin ve Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Sonbaharda hububat ekim döneminde  yetersiz kalan yağışlar  ,toprağa atılan tohumların çimlenmesini  geciktirmişti. Çimlenen tohumlar yeterli toprak nemini bulamadığı için zayi olmuş  ve tarla yüzeyinde seyrelmeler görülmüştü.

Bölgemizde etkili olan yağışlar  azotlu gübre uygulamasının  yapıldığı bu dönemde uygulan gübrenin çözünerek toprak içerisine sızmasına ve haliyle hububatın kayıpsız olarak faydalanmasını sağlamıştır. Zira çözünemeyen ,toprak içerisine nüfuz edemeyen azotlu gübreler gaz hale geçerek uçmakta istenen fayda sağlanamamaktadır.

Yağışlar hububatın kardeşlenme döneminde azotun  bitkilere faydalılığını artırırken susuzluğu da gidermiştir. Bu etkisiyle ekinlerin ve çiftçilerin yüzünü güldürmüştür. İnşallah Nisan ve Mayıs Aylarında da etkili yağışlar alınarak ülkemizin hububat açığı kapatılmış olur.

Mustafa AĞRALI

Beyşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı