Beyşehir Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Tarihçe

Ziraat Odaları 1957 yılında yürürlüğe giren 6964 sayılı kanunla kurulmuş ancak teşkilatlanması 1963 yılında başlamıştır. Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı  01.02.1964 tarihi itibari ile üye kaydına başlamıştır.

Kanunda tanımlanan görevlerin yanında sondaj hizmetleri, ahlat (bölgesel adıyla yabani armut) ağaçlarına aşı, çift hayvanlarının sağlık hizmetleri v.s. konularında hizmetler üretilmiştir.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı çalışma sahası Hüyük ve Derebucak ilçelerini de kapsamaktaydı. Hüyük ve Derebucak ilçe statüsü kazanmaları sonucunda Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığının çalışma sahası dışında kalmıştır.1988 yılında, Derebucak ilçesinde Ziraat Odası kurulabilmesi için yeterli seçim çevresinin(muhtarlık ve belediye başkanlığı) olmaması nedeni ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu kararı ile Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı çalışma sahasına dâhil edilmiştir.

Beyşehir Ziraat Odası 2007 yılında şu an hizmet verdiği binasına kavuşmuş olup, 2010 yılında Traktör ve Taş toplama Makinesini hizmete sunarken tarımsal üretim girdileri olan tohum, zirai ilaç, organik ve kimyasal gübre tedariki için Beyşehir Ziraat Odası iktisadi işletmesi kurulmuştur.

Beyşehir yaklaşık 69.000 Hektar sahip olduğu tarım arazisinin 17.000 Hektarı sulanabilirken 52.000 Hektarı kıraçtır. Tarım arazileri miras yoluyla tarım yapılamayacak düzeyde bölünmüş durumdadır. Parsel sayısı yaklaşık 248.000 Adet civarındadır.

Beyşehir Gölü ülkemiz sınırları içerisinde en büyük tatlı su gölüdür. Beyşehir Gölüne rağmen 69.000 Hektar Tarım Alanlarının 17.000 hektarının sulanabilir olması, Beyşehir çiftçisini ve haliyle Beyşehir Ziraat Odası üyelerini çok parçalı düşük yüzölçümlü tarım alanlarında kuru tarıma elverişli hububat ve bakliyat üretimine zorlamaktadır.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı olarak belirtilen tarım profili içerisinde daha karlı nasıl üretim yapılabilir, alternatif üretim için hangi ürünler ürün desenine eklenebilir, kültürü yapılan bitki nasıl beslenir, hastalık ve zararlılardan nasıl korunur konularının yanı sıra hayvancılık bakımından işletmenin en önemli girdisi olan yem maliyetlerini düşürmek için alternatif yem kaynakları konusunda danışmanlık ve eğitim faaliyetleri yürütülerek kalkınma hedeflenmektedir.

Yapısal sorun olan tarım alanlarının çok parçalı oluşu,  tarım alanlarının büyük bir kısmının sulanamaması Beyşehir Tarımının gelişimini ve çiftçisinin kalkınmasını engellemektedir. Beyşehir Ziraat Odası üyelerinin kalkınmasında engel olan bu iki yapısal sorunun çözümü için arazi toplulaştırması ve sulama yatırımlarının planlanması için farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır.