Beyşehir Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Beyşehir Ziraat Odası > Haberler > Mustafa AĞRALI’nın1 4 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Basın Açıklaması

Mustafa AĞRALI’nın1 4 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Basın Açıklaması

Uluslararası Tarımsal Üreticler Federasyonu(IFAP) tarafından 1984 yılında 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü ilan edildi. Bugün, ülkemizde ve diğer ülkelerde kutlanmaktadır.

Beyşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa AĞRALI  14 Mayıs Çiftçiler Günü nedeniyle basına açıklaması yayınladı.

 ‘’Çiftçimiz Üretmek için kuraklık, girdi fiyatlarının yüksekliği, üretilen ürünlerin tarımsal üretim girdileri fiyat endeksi ile üretici fiyat endeksinin uyumsuzluğu yani ürettiği buğdayını, nohudunu, şeker pancarını, patatesini, sütünü değerinde satama sorunları ile mücadele etmektedir.’’ Diyen AĞRALI’nın basın açıklaması şöyle;

Çiftçimiz, üreticimiz tarımsal üretimde kullanılan motorin, gübre, tohum, ilaç, yem ve diğer girdilerinin fiyatlarının   yüzde üç yüzlere varan artışlar nedeniyle mutsuzdur. Tarımsal girdi fiyatlarında artışlar karşısında acaba harmanda buğday fiyatları ne olur ,maliyetimi kurtarır mı kaygısındadır.

Geçen 2020-2021 yıllarını kapsayan üretim sezonunda yaşanan kuraklık çiftçimiz için yıkım olmuştur. Çiftçimizin  üretim gücünde telafisi uzun yıllar sürecek kayıplara neden olmuştur. Üreticimiz kuraklık tekrar yaşanır kaygısını taşımaktadır.

Üstüne pandemi sürecinin tetiklediği hammadde arzının daralması, bu sebeple yaşanan tarımsal  girdi fiyatlarının yüksekliği çiftçimizi üretimden düşürmektedir.2020-2021 yıllarını kapsayan üretim sezonunda kullanılan ekim anında tabana ve ilkbaharda toprak üstüne uygulanan gübre miktarı 2021-2022 yılları üretim sezonunda büyük bir oranda düşüş göstermektedir.

Ülkemiz insanının, ülkemizi ziyarete gelen turistlerin gıda güvenliği çiftçimizin varlığı ile üretime devam etmesi ile garanti altına alınmıştır. Ülkemizin gıda güvenliğinin teminatı için çiftçimizin, üreticimizin üretimden düşmemesi gerekmektedir. Lazım olan tedbirler alınmalıdır. Kendi gıdamızı üretemezsek kıtlık ile karşı karşıya kalmamız işten bile değildir. Gıda arzının kesintisiz devamı ve alınabilir fiyatlarla vatandaşımıza ulaşması için tarımsal girdi fiyatlarını sübvanse edecek desetek paketleri hazırlanmalıdır.

Ayrıca ülkemiz tarımsal üretim hasılası yönünden Avrupa’da birinci, Dünya’da ilk 7 arasındadır. Böylesine bir tarımsal gücümüz varken gıda fiyatlarının yükselmesi, vatandaşlarımız açısından üzüntü vericidir.

Çiftçimizin ,üreticimizin tarlasına, bahçesine, bağına, ahırına, ağılına  giderek üretmekten keyif aldığı, ürünlerini satarken keyif aldığı, üretmekten ve çiftçilikten mutlu olduğu çiftçimizin ürettiği gıdayı vatandaşlarımızın daha uygun fiyatlarla alabildiği nice 14 Mayıs Çiftçiler Gününe ulaşmak umuduyla eli nasırlı çiftçilerimizin  14 Mayıs Çiftçiler Gününü kutlarım.

                                                                                                                                  14 MAYIS 2022

                                                                                                                                  Mustafa AĞRALI

Beyşehir Ziraat Odası                      

Yönetim Kurulu Başkanı