Beyşehir Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Beyşehir Ziraat Odası > Haberler > Beyşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Basın Açıklaması

Beyşehir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Basın Açıklaması

Değerli Basın Mensupları ,Kıymetli Çiftçiler Hububat üretiminde verimi ve kaliteyi etkileyen azotlu gübreleme dönemine gelmiş bulunmaktayız. Zira bu dönem hububatta kardeşlenme olarak tanımladığımız dönemdir. 2017 yılının Ekim ve Kasım Aylarında ekimi yapılan Buğday, arpa ,tritikale gibi hububat grubu ile bölgemizde sonbaharda ekimi yapılan mercimek ve kaba yem olarak ekilen Macar fiği için Şubat Ayı’nın ikinci yarısı ile Mart Ayının ilk yarısında azotlu gübreler ile bilindiği üzere besleme yapmaktayız.

Üreticilerimiz gübreyi atalım mı, ne kadar atalım sorularına cevap aramaktadır.

Buğday ,Arpa üretiminde çiftçilerimizce bahar gübresi olarak tanımlanan Azotlu gübreleri Üre ve Nitrat formunda uygulanmaktadır. Azotlu gübre formunun belirlenmesinde üretimin sulu yada kuru olması, bitkinin gelişme dönemi  ve mevsim şartları etkilidir.

 

Beyşehir’de Tarım yapılan alanların toplamı yaklaşık 69.000 Hektardır. Bu alanların sadece  17.000 Hektarı sulanmaktadır. Yani Beyşehir’de üretim alanların yüzde yetmişbeşi yağışa bağlı, kuru tarım yapılan alanlardır.

Kuru Tarım alanlarında azotlu gübreleme Mevsim ve tarla şartlarının el verdiği ölçüde kardeşlenmenin başlayıp devam ettiği Şubat Ayının sonu Mart Ayının ilk yarısı içinde üre formunda yapılmalıdır. Ancak yağışların dengeli ve yeterli düşmesi durumunda Nisan Ayının ilk haftasında nitrat formunda yapılacak ikinci gübreleme hububatta verim ve kalite açısında etkili olmaktadır. İkinci gübreleme yapılacaksa üre formunda yapılacak gübrelemede baskın dozda uygulamadan kaçınılmalıdır.

Kuru tarım alanlarında Üre dekara 12- 15 Kg verilebilir. Sulanabilen tarım alanlarında Şubat Ayı sonunda kardeşlenme başlangıcında 15-20 Kg üre,  Nisan Ayı başında sapa kalkma döneminde 10-15 Kg Nitratlı gübre, başaklarda danelerin daha dolu olması için başak sulaması yapılabilirse su ile 5-10 Kg Amonyum Sülfat verilerek gübreleme tamamlanabilir.

Mercimek için nitratlı gübreler tercih edilirken Macar fiği için üre tercih edilebilir.

Hububat, bakliyat ve diğer tarımı yapılan ürünlerde bitkilerin kritik gelişme dönemlerinde yapraktan bitki gelişimini destekleyen yaprak gübrelemesi yapılması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Hububatta yaprak gübrelemesi yabancı ot ilaçları ile birlikte yapılabilmektedir.

Değerli basın mensupları ve tarımsal üretimin emektarı alın terinin simgesi çiftçilerimiz

İçinde bulunduğumuz günler kış aylarının son günleri olmasına rağmen adeta baharı yaşamaktayız. Yaşanan iklim değişikliği Meyvecilik açısında risk oluşturmaktadır. Yaşanan bahar havası neticesinde meyve ağaçlarının uyanması kuvvetle muhtemeldir. Isı düşmesi sonucu görülecek zirai don meyvecilik üretiminde verim kaybına ve telafisi zor gelir kayıplarına neden olabilir. Meyve üreticilerimizin bahçelerini TARSİM sigortası ile sigorta kapsamına almaları görülebilecek gelir kayıplarını telafi edecektir. TARSİM kapsamında sigortalama süreci 28 Şubat 2018 son tarihtir.

2017 yılı mazot ve gübre destekleri  23 Şubat 2018 Tarihi itibari ile üreticilerimizin  Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık Kimlik Numaralarının son hanesine göre ödenmeye başlayacaktır.

TCVKN son hanesi    0 ve 2 olanlara  23 Şubat 2018

                                    4 ve 6 olanlar    02 Mart 2018

                                    8 olanlar            09 Mart 2018 saat 18:00 den sonra hesaplarından alabileceklerdir.

Üretmek için her türlü olumsuzluğa katlanarak üretime devam eden  fedakar, cefakar çiftçilerimize, üreticilerimize  bereketli, bol kazançlı bir üretim sezonu geçirmelerini  Yüce Mevla’dan  temenni ederken saygı ve sevgilerimi sunarım